Svensk Fisknäring nr 3 2023
Blå, blå vindar och vatten
En textrad från den somriga låttexten av Tomas Ledin får inleda. Lustigt nog heter låten Blå, blå känslor. Vilket precis som de inledande orden passar utmärkt in i detta nummer av tidningen. För fiskets del har våren till stor del kretsat kring havsbaserad vindkraft. Utredning för att effektivisera etableringen av havsbaserad vindkraft kom tätt följt av beslut i mitten av maj och oron är stor inom yrkesfisket. Läs mer om Regeringens beslut att bevilja två havsbaserade vindkraftparker och hur de kommer påverka fisket på sidorna 8 - 9.
Under våren har ett flertal artiklar berört ultraprocessad mat och nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU fick stort mediautrymme. Men påståendet om att all ultraprocessad mat skulle vara ohälsosamt fick mycket kritik bland forskare. Vad menar man egentligen med ultraprocessat? All mat vi äter är på något sätt processad och en del hårt processade livsmedel bör vi faktiskt äta mer av. Att processa livsmedel handlar om allt från att filéa en fisk till att bereda en fiskbulle. I detta nummer fördjupar vi oss i processad sjömat och besöker bland annat Abbas fabrik i Kungshamn där man producerar den välkända fiskbullen. Läs reportaget på sidorna 16 - 18.
En inblick i den globala sjömatsvärlden med allt från hela fiskar till olika processade sjömatsprodukter och en hel avdelning med maskiner och tekniska lösningar fick vi på Seafood Expo Global och Seafood Processing Global i Barcelona, sidorna 4 - 5. Ett smakprov från ett par dagar som gav inspiration till nya uppslag. Håll utkik i kommande nummer.
För att skapa en djupare förståelse för vilka positiva sidor processade livsmedel kan ha har vi pratat med Oliver Östensen på AquaFood vars teknologi skapar möjligheter att producera mer mat från en mindre mängd fisk. Artikeln hittar du på sidorna 14 - 15.
Nu kommer sommaren och trots att det just i dag känns som att sommaren regnar bort hoppas vi på att kommande månader bjuder på både sommar och sol. Vi bjuder i detta sista nummer före sommarledighet på en somrig grillmeny med goda dryckestips till av Niklas på sidorna 22 - 23.
Nu vill vi önska er en riktigt fin och underbar sommar!
Redaktionen