Här hittar du information om allt från förvaring och hållbarhet till tillagning och recept.
Tre steg för att lyckas
Alla kan lyckas med fisk! Sätt en termometer i fiskköttet och vänta tills det piper på 48-52°, då blir resultatet perfekt!
Filéa fisk
Har du fiskat själv? Eller vill du prova att köpa hel fisk? Här visar vi hur du gör för att filea själv.
Tina fisk & skaldjur
Vad händer när man fryser fisk och skaldjur och hur tinar man på bästa sätt?
Ta vara på hela fisken
Vad är en torskrygg? Kan man äta kinderna? Vad gör man med det tunna slaget och fenorna, vad kan man göra med dem?
Ersättningsfiskar
Om det står torsk i receptet kan du byta mot annan fisk med samma struktur. Här hittar du bra ersättningsfiskar.
Sillinläggningar
Det är smaken på lagen som ger inläggningen dess karaktär. Kryddor tillsätts efter tycke och smak. Här hittar du den klassiska 1-2-3-lagen.
Hantering, förvaring & hållbarhet
Att hantera och förvara fisken på rätt sätt ger en trygg och säker produkt. Färsk fisk som förvaras riktigt kallt håller sig fin i många dagar. Idealtemperaturen är +2 grader.
Hantering av skaldjur
Hur vet jag om skaldjuren är färska? Hur kokar jag en god fond? Hur tinar jag bäst frysta skaldjur?
Fiskets köttkaraktär
Det är bra att känna till fiskarnas köttkaraktär för att veta vad som passar bäst att t ex grilla, lägga i soppa eller tillaga i ugn.
Är fisken färsk?
Hur vet jag om fisken är färsk? Färsk fisk är sällan dagsfärsk. Vissa arter bör ätas så snart efter fångst som möjligt medan andra vinner på att ”möra till sig”
Rom & Kaviar
Rom kallas de obefruktade äggen hos fisk och skaldjur. Oftast ligger romkornen tätt sammanklibbade för att spara plats och de består till största delen av fett och protein.