Tina skaldjur
Fryst hummer
Fryst, kokt hummer. Om hummern är fryst utan lag. Gör en hummerlag med hälften så mycket salt som originalrecept, låt den kallna. Lägg i den frysta hummern och låt den tina långsamt i kylskåp. Om hummern är köpt i butik, fryst i lag, låt hummern tina i lagen som den ligger i. Om du önskar en ”svensk” dillsmak kan du koka en egen hummerlag med mindre salt, och tina hummern i den.
Frysta pilgrimsmusslor
Pilgrimsmusslor är oftast glaserade för att skyddas under frysningen. Lägg dem i en sil så att vattnet kan rinna av.
Frysta räkor med skal från butik
Bred ut räkorna på tidningspapper. Strö gärna över lite salt, eftersom dessa räkor inte är så saltade vid kokningen. Det går också att tina räkorna i en kall lag. Till 1/2 kilo räkor görs en lag av 1/2 liter vatten, 1 1/2 msk salt och 2 tsk socker. Blanda lagen i en skål tills salt och socker löst sig. Lägg ner räkorna och låt dem tina i lagen i rumstemperatur. Häll av lagen och skala som vanligt.
Frysta blåmusslor
Tinas bäst på ett fat i kylskåp.
Frysta havskräftor
Tina kokta havskräftor i svag saltlag: 3 liter vatten och 0,5 dl salt. Kokta kräftor som frysts in i sin lag skall tina i lagen i kylskåp. Frysta, råa kräftor skall tinas i vatten för att förhndra att de blir missfärgade. De tinade, råa kräftorna är ömtåliga och bör tillagas omgående. De passar bäst att wokas eller gratineras.