Krabbor
Foto: ©Sjömatsfrämjandet
Kokning av krabba
- Kontrollera att krabban är levande.
- Skölj den i kallt vatten.
- Koka upp en lag på 1 dl salt per 3 liter vatten. Kan smaksättas med dillkronor, dillkvistar, dillfrön, kummin och anis, vinäger efter vilken smak man föredrar.
- Lägg i en krabba i taget med huvudet före i den kraftigt kokande lagen. Lägg i den största först. Låt lagen koka upp innan nästa läggs i. Låt dem sedan sjuda försiktigt.
- Alla djur ska täckas av det sjudande vattnet.
- Krabban kokas i 15-20 minuter. Krabbstorleken skiftar inte så mycket.
- Låt krabborna svalna i lagen som kyls så snabbt som möjligt, helst i rinnande kallt vattenbad. Krabbor i lag förvaras i kylskåp helst i +2°.
Detta recept är för två personer på två krabbor.
Krabba serverad i sitt skal
- Koka ett ägg, hårdkokt och hacka det sedan.
- Tag ut allt kött ur skalet och lägg mörkt och vitt kött var för sig.
- Blanda det mörka krabbköttet med lite majonnäs och smaksätt med salt och peppar.
- Finhacka det vita köttet och smaksätt med några droppar pressad citron, lite salt och peppar.
- Hacka lite dill eller persilja.
- Lägg ljust kött i båda ändar av krabbskalet, mörkt kött i mitten och hackat ägg och dill eller persilja emellan.
- Garnera med rom.
- Servera på en bädd av grönsallad med smör och ett gott bröd till.