Hummer

HummerFoto: ©Sjömatsfrämjandet, Gunilla Persson

Hummerpremiär är något alldeles extra och måste upplevas för att riktigt förstå tjusningen, och spelet bakom. Premiären sker alltid första måndagen efter 20 september och helgen innan är det full aktivitet i västkustens hamnar. Alla sysslar med sitt men ytterst få pratar hummerfiske med båtgrannen. Redan under söndagen kan man se båtarna ligga fullastade med hummertinorna och allt är klart för att vara på plats klockan sju när det är tillåtet att sätta sin första tina. Trots den hektiska förberedelsen i hamnen sker det inte mycket prat. Hummerfisket föregås nämligen av mycket hemlighetsmakeri. Ingen berättar om sina favoritställen, det är inte ens lönt att fråga. Ofta har man ärvt kunskapen från äldre generationer och man avslöjar dem inte får någon. Alla har sina speciella knep hur man bäst lockar till sig humrarna och hur länge tinorna skall ligga i blöt innan premiären. 

Hummertinor
Hummertinor uppradade i Fjällbacka

Kokning av hummer

  • Kontrollera att hummern är levande. Skölj dem i kallt vatten.
  • Koka upp en lag på 1 dl salt per 3 liter vatten. Kan smaksättas med dillkronor, dillkvistar, dillfrön, kummin och anis, vinäger efter vilken smak man föredrar.
  • Lägg i en hummer i taget med huvudet före i den kraftigt kokande lagen. Lägg i den största först. Låt lagen koka upp innan nästa läggs i. Lår dem sedan sjuda försiktigt.
  • Alla djur ska täckas av det sjudande vattnet.
  • En liten hummer (400-500g) kokas i 6-7 minuter (8minuter om den serveras direkt). Lägg sedan till 1 minut per ytterligare 100g hummer. Tiden gäller från det att vattnet kokat upp på nytt efter det att skaldjuren lagts i vattnet.
  • Låt hummern svalna i lagen som kyls så snabbt som möjligt, helst i rinnande, kallt vattenbad. Skaldjur i lag förvaras sedan i kylskåp, helst i +2°.
Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.