Landfryst fisk delas in i två kategorier
1. Dubbelfryst fisk, Fiskad, rensad, huvudkapad och fryst ombord på båten. Därefter landad, tinad, filead och fryst, antingen i block eller singelfryst. Vanligtvs glaseras filéerna med vatten för att skyddas mot härskning och uttorkning. Denna filé har alltså frysts in två gånger och tinats däremellan.
Glasering, En skyddande ishinna som hindrar fiskfilén att torka under perioden den är fryst. Glaseringen skall inte räknas in i nettovikten på förpackningen. Glasering av fisk eller skaldjur skall alltså inte påverka priset på varan. Glasering av räkor fungerar på samma sätt och blir som en skyddande hinna för varje räka.
2. Enkelfryst, Fiskad och eventuellt rensad ombord på båten, landad som färsk filéad och därefter fryst.
Sjöfryst fisk
Fileas och fryses direkt ombord på båten.
Infrysningsmetoder:
Individually Quick Frozen (IQF)
Styckfryst/singelfryst
Shatterpack/Interleaed
Plastfilm mellan varje filé
Individually Wrapped Pack (IWP)
Indivduellt fryst i plastpåsar
Layerpack
Plastfilm mellan varje lager fisk.