Kylförvarad fisk/industriell förvaring

Kylförvarad fisk
Idealistisk kyltemperatur för fisk och skaldjur är +2°

Hållbarhet

Torsk, kolja och annan vit rundfisk:
Bäst nyfångad och hållbar i ca 7 dagar.

Lax:
Hållbar i cirka 14 dagar.

Rödspätta, bergtunga, sandskädda, skrubbskädda:
Bäst nyfångad och hållbar i ca 8 dagar.

Rödtunga, sjötunga, slätvar, piggvar, hälleflundra:
Bäst efter ca 3 dagar och hållbar i ca 10 dagar.

Makrill, vitling, sill och strömming:
Nyfångad och hållbar i ca 3 dagar.

Kokta skaldjur i spad:
Cirka 5 dagar, undvik att stoppa fingrarna i spadet.

Lagring på is
Fisk som förvaras i kylrum skall hålla högst +2°. All fisk isas, dvs man lägger ett lager is på den hela fisken som ligger i lådor.

Smältvattnet rinner ner och tar med eventuella bakterier. Den fileade fisken ligger i papplådor med plast ovanpå och is överst.

Är det för kallt i kylrummet smälter inte isen och man får ett alltför kallt och torrt klimat. Det innebär att fisken kan bli torr och få frysmärken. Idealiskt är en kall och fuktig miljö.

Fisk på is i fiskdisken

  • Hel fisk bör ligga direkt på is samt vara täckt med ett tunt lager is. Det är viktigt att smältvattnet dräneras bort så att fisken inte ligger i lakevatten (bakterierisk).
  • Renssnittet på den hela, rensade fisken skall ligga nedåt, så att eventuellt lake- eller blodvatten rinner ut.
  • Hel orensad fisk bör ligga med buken upp.
  • Fiskfiléer bör inte förvaras direkt på is.
  • Hel fisk och fiskfiléer skall aldrig ligga tillsammans.
  • Rökt eller gravad fisk eller annan beredd fisk skall aldrig ligga tillsammans med rå fisk.

Skaldjur på is i fiskdisken

  • Rå, död havskräfta och bläckfisk kan förvaras direkt på is.
  • Levande hummer och krabba skall ligga kallt men ej direkt på is.
  • Kokta skaldjur förvaras bäst kallt i sitt spad för att behålla smak.
  • Kokta skaldjur kan ligga i tråg på is, men aldrig direkt på is.
  • Levande/okokta skaldjur skall aldrig ligga tillsammans med kokta.
Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.