Röka fisk

Röka fiskRökning är en konserveringsmetod men idag använder vi metoden främst som smaksättare. Det är en form av långsam kokning samtidigt som det är en kemisk behandling. Rök består av en komplex sammansättning ämnen. Rökning förhindrar oxidation, dvs härskning, och hela processen ger en smak av bränt trä. Röken från olika träslag ger olika smak åt fiskköttet. Förbehandling med salt ger förbättrad smak och hållbarhet.

Kallrökt fisk
Röka fisk vid låg temperatur, 10-28° under 1-8 dygn, ju längre fisken röks desto starkare blir röksmaken samtidigt som fisken blir hårdare och får en bättre hållbarhet. Fiskköttet får en fast, skivbar karaktär.

Varmrökt fisk
Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste ”kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor.

Hållbarhet

Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning. Hållbarheten beräknas då till tre veckor. Temperaturen skall hålla 2-4° i butik för att garantera bäst före-datum.

Öppnad förpackning, kallrökt lax, håller 3-4 dagar i kylskåp (max +4°)
Öppnad förpackning, varmrökt lax, håller upp till en vecka i kylskåp (max +4°).

Frysa fisk innan rökning och gravning?
Livsmedelsverket förordar att all fisk förutom odlad lax, bör frysas i minst 2 dygn innan rökning, gravning och rimning. Fiskråvaror avsedda att konsumeras råas, rökta eller gravade kan frysas först för att eliminera eventuella parasiter (gäller även den varmrökta fisken om den röks på så låga grader som 50-60°). Råvaran skall vara genomfryst. Hur länge produkten skall vara i frysen beror på dess volym. Man kan också frysa fisken efter gravning eller rökning.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.