Fisk i ugn

Fisk i ugnAtt tillaga fisk i ugn är bland det enklaste som finns. Passar alla fiskar – hela eller filéer. Krydda med salt och peppar eller gör ett snitt och fyll med ljuvliga smaker. Med digital termometer slipper du chansa. Den säger till när fisken är klar!

Fyll med goda smaker
4 portioner

Gör ett snitt i laxfilébitarna eller plattfisken. Fyll med t ex:

  • Mosad fetaost blandat med pumpafrö, basilika och timjan.
  • 1/2 burk ansjovis, 6 hackade soltorkade tomater i olja, 3 msk riven ost.
  • 1/2 dl russin, 2 msk crème fraiche, 1/2 dl solrosfrö, 1 tsk curry
  • Låg temperatur – saftigt resultat

Vid en ugnsvärme på 100-125° tillagas fisken på ett skonsamt sätt och man får ett saftigt resultat. Vid så låg temperatur fortsätter inte fiskens temperatur att stiga efter det att fisken tagits ut ur ugnen.

Filé i ugn
Smörj formen med smör eller olja så fastnar inte fisken. Vik in tunna delar på filén för jämn tillagning. Sätt i digital termometer i tjockare delen av fisken. Plattfisk och små filéer rullas ihop med skinnsidan inåt.

Tillaga på låg temperatur utan vätska eller endast med lite vatten, vin eller buljong som täcker botten på formen.

Hel fisk i ugn
Rensa och fjälla fisken. Skär 3-4 snitt på varje sida av fisken. Lägg i saltlag, 1/2 dl salt/ liter vatten. Låt stå ett par timmar eller över natten. Alternativ salta som vanligt.
Sätt ugnen på 175°. Fyll fisken med citornskiva, krossade vitlöksklyftor, rikligt med grovt hackad dill och persilja. Avsluta med några klickar smör. Fisken är klar vid 48-52°.

Hög temperatur

Vid en ugnsvärme p 175-225° blir fisken gärna torr på ytan innan den är klar inuti. Hög temperatur passar bäst vid gratinering eller när fisken ligger under ett skyddande ”täcke”.

Gratinera

Vid gratinering är fisken redan tillagad. Man ger endast en vacker yta på den, sås som hälls över den färdiga fisken. Gratinera på 225° tills ytan får fin färg.

Fisk under goda täcken

Fisk under täcke är ett enkelt sätt att skapa goda smaker och en saftig fisk.

Några goda exempel

  • Smaksatt färskost t ex gräslök, pepparrot eller franska örter
  • Färdig pesto
  • Feta – eller chevreost
  • Pumpa-, solros- och sesamfrön med riven parmesanost
  • Smaksatt crème fraiche
Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.