Koka fond
Foto: ©Agneta Thorsén
Det kan verka krångligt, nästan lite märkvärdigt!
Men att koka en fond är enkelt.
Det tar lite tid men är värt besväret.
Resultatet är koncentrerade smaker som du kan frysa in för att sedan skapa den ljuvligaste sås eller soppa.
Skaldjursfond
En god fond får du genom att använda skal av hummer, kräftor eller räkor. Det går bra att använda skal från kokta eller råa skaldjur.
Ingredienser
1 kg räkskal
eller 1 kg hummerskal/kräftskal
(krossa skalen med en hammare i bunke innan de läggs i långpanna)
1 morot, grovt skivad
1 gul lök, i bitar
1 1/2 msk tomatpuré
1 msk fänkålsfrön
vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Lägg skalen i en långpanna, strö över morot, lök och fänkålsfrön. Klicka över tomatpuré. Sätt in i ugn ca 10 minuter. Häll sedan över skal m.m i en stor kastrull. Alternativt kan man välja att fräsa skal, grönsaker och kryddor i olja i kastrull. Resultatet blir en fond med mildare smak. Fyll kastrullen med vatten och koka sakta i 30 minuter, skumma av. Låt allt sedan stå och dra i 30 minuter, sila av. Häll över i kastrull och låt allt koka ner till hälften ( ca 1 timme). Frys in skaldjursfonden i småburkar och ta fram i önskad mängd till sås och soppa.