Fisk är nyttigt. Det vet nästan alla!
Att man blir intelligent av fisk är en gammal sanning som faktiskt stämmer. Vi behöver äta fisk hela livet – för att det är gott, men också för att må bra! Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Men vad är det som är så bra med fisk? Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss att äta fisk tre gånger i veckan.
Bättre hälsa
Hundratals vetenskapliga undersökningar har studerat effekterna av fisk och omega-3-fettsyror på hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att omega-3 ger bättre kärlhälsa, sänker blodtrycket och minskar risken för proppar. Dessutom pågår ny forskning om hur fisk och fiskolja påverkar hjärnans funktioner. Omega-3-fettsyrorna från fisk är nödvändiga för utvecklingen av hjärnan och det centrala nervsystemet.
Omega-fettsyror
Vår kropp kan inte själva tillverka de livsviktiga omega 3-fettsyrorna och därför måste vi se till att äta mat som innehåller dessa.
I fisk och skaldjur finns naturligt omega-3 fettsyrorna DHA och EPA, som också kallas för fiskfettsyror.
D-vitamin
Vi svenskar har svårt att få i oss tillräckligt med D-vitamin. Detta är olyckligt eftersom D-vitamin bland annat är en förutsättning för mineralisering av våra tänder och skelett. Fisk är dock ett livsmedel som är rikt på D-vitamin.
Protein
Protein är ett av de viktigaste näringsämnena som kroppen behöver. Fisk innehåller högvärdigt protein som kroppen lätt kan ta upp och tillgodogöra sig.
Kostrekommendationer
Hur mycket omega-3 ska man äta för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar? Hur ofta bör man äta fet fisk? Vilka fiskar kan jag äta som gravid?