Rom & kaviar
Rom kallas de obefruktade äggen hos fisk och skaldjur. Oftast ligger romkornen tätt sammanklibbade för att spara plats och de består till största delen av fett och protein. Den mesta rommen kan ätas som den är men bereds oftast på olika sätt. Den rom som är intressant för beredning är från sik, siklöja, lodda, torks, sill, sjurygg, lax, simpa, gädda och regnbåge. Den beredda produkten kallas oftast för kaviar.
Rom från stör eller sterlett
Den mest kända kaviaren kommer från olika stör- och sterlettarter. Denna är naturligt svart (grå-grönskimrande) och kommer vanligtvis från Ryssland, Iran eller andra länder runt Svarta Havet och Persiska viken, men odlas även idag i bl.a. Italien och Polen. Den svarta kaviaren räknas som den mest exklusiva och finns i olika storlekar, 3-5 mm stora korn, beroende på art och mognadsgrad.
Torskrom
Gadus morhua
Torskrommen säljs naturell, rökt och saltad/rökt (mest på tub som smörgåspålägg) men också konserverad. Rommen är naturligt orange till färgen och kornen ca 0,5-1 mm stora.
Stenbitsrom från sjurygg
Cycloperus lumpus
Stenbitsrom är en vanlig produkt som mestadels används till kalla romsåser eller till dekorationer på smörgåstårtor och snittar. Rommen kommer från arten sjurygg. Hannen heter stenbit och honan heter kvabbso, ändå kallas romen för stenbitsrom. Dess naturliga färg är violett men den säljs färgad, svart eller orange. Den säljs oftast i glasburk och har en kornstorlek på ca 1,5-2 mm.
Ishavsrom från lodda
Mallotus vilosus
Loddarom saluförs ofta som ishavsrom. Den är äggvit till färgen. Romkornen är ca 1 mm stora.
Löjrom från siklöja
Coregonus albula
Löjrom produceras i Sverige men vi importerar också från bl a Finland och Canada. Löjrommen används ofta till toast eller andra typer av lätta rätter/förrätter. Färgen är naturligt orange men både färg och kornstorlek kan variera beroende på rommens ursprung.
Rom från sik
Coreganus sp
Har samma färg och struktur som rommen från siklöjan men något större korn. Används som dekoration, smaksättare eller som entrérätt.
Laxrom från kungslax
Oncorhynchus tshawytsha
Rommen från kungslax (chinook) har stora korn som är 7-8 mm. Arten lever i det nordliga Stilla Havet och romkornen har en djup orange färg. Används naturella som dekoration då de inte håller from och konsistens vid uppvärmning.
Rom från regnbåge
Oncorhyncitus mykiss
Rommen består av stora (ca 5 mm) korn och har en rosa-röd färg. Den används oftast färsk som dekoration på färdiga maträtter. Vid tillagning ändrar rommen fullständigt karaktär och blir hård och ogenomskinlig.
Tångkaviar
Romliknande produkt tillverkad av tvättad och rensad havstång. Utseende och i viss mån smak, liknar stenbitsrom. Det finns svart och röd-orange tångkaviar.