Musslor
Blåmusslor
Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade i blå. Blåmusslor livnär sig genom att filtrera planktonalger och dessa kan periodvis under året vara giftiga. Musslan blir inte sjuk, men de som äter musslorna kan bli magsjuka. Vill man vara säker, köp istället kontrollerade musslor i nät hos fiskhandlare.
Gör så här:
Skölj musslorna under rinnande kallt vatten, ta bort ”skägget” från varje mussla. Musslor ska kokas levande och ett bra sätt att kontrollera detta på är att knacka den öppna musslan lätt i bordet. Musslan stänger sig då om den lever. Släng alla musslor som inte stänger sig eller som är trasiga eller luktar illa. Obs! Ibland tar det någon minut innan musslan stänger sig så var inte för snabb med att slänga.
- Lägg musslorna i en kastrull med tättslutande lock och sätt på högsta värmen på plattan. Skaka kastrullen då och då för då fördelas ångan i kastrullen till alla musslor. Eftersom det är en hel del vatten i varje mussla kommer detta att skapa ett ångtryck i kastrullen och musslorna öppnar sig av värmen.
- När alla musslor öppnat sig avbryts kokningen. Detta tar inte mer än 3-5 minuter. Ha koll på kastrullen, eftersom spadet lätt kokar över och bränner fast.
- Plocka ut öppnade musslor och låt musslor som inte öppnat sig koka ytterligare några minuter. Vissa musslor har en kraftigare muskel som håller skalet stängt. Släng oöppnade musslor. Sila gärna spadet genom finmaskig sil. Spadet kan användas som bas till en soppa eller sås.
- Musslor som kokats levande blir lätta att pilla ut ur skalet eftersom muskeln drar ihop sig under kokningen och blir fast. Musslor som inte är levande när de kokas blir däremot en klistrig smet inuti skalen och ska inte ätas.
För mer smakrika musslor
För en mer smakrik fond fräses lök och vitlök i botten av kastrullen tillsammans med ca 2 dl vitt vin innan man lägger i musslorna.
Hållbarhet
Kokta musslor håller ca 2 dagar i kyl och 5-6 månader i frys. Plocka ur musslorna ur skalet och förvara i spadet. Levande musslor håller 1-2 dagar i konsumentkyl.
Pilgrimsmusslor/Kammusslor
Pilgrimsmusslor säljs färska med eller utan skal eller styckfrysta i påse. De arter som kommer från den europeiska kontinenten kallas för pilgrimsmusslor (kammusslor) medan de amerikanska kallas för scallops.
Är de hela, plocka ut den runda vita muskeln. Behåll eventuell rom och mjölke. Frysta pilgrimsmusslor tinas gärna i sil, eftersom de är glaserade med is för att bibehålla kvaliteten i frysen. Alla arter kan ätas råa eller lätt tillagade. De steks eller grillas väldigt kort för att behålla sin spänst.