Ostron

Ostron

Ostron är ett gemensamt namn för en rad olika arter. De äts vanligtvis råa naturella eller med lite vinägrett. De kan också gratineras eller användas som smaksättare i fiskrätter. Den platta sidan är ovansidan på ett ostron. Om ett ostron ”gäspar”, knacka på skalet, stänger sig ostronet så lever det, om inte kassera. Ett friskt ostron är vätskefyllt och doftar hav. Ostron skall förvaras fuktigt och inte kallare än +4°. Öppnade ostron skall förvaras kylda och bör ätas inom några timmar.

Att öppna ostron handlar mer om teknik än styrka. Hemligheten är att komma åt muskelfästet som håller ihop skalen. Använd helst en ostronkniv, annars en morakniv. Använd skyddshandske t ex  en trädgårdshandske i skinn.

Ostron

Tryckteknik med ett Ostrea edulis ostron
Lägg ostronet med kupiga sidan nedåt i handen, placera knivbladet i låset mellan skaldelarna. Tryck med fingrarna mot knivbladsryggen, pressa och vicka in kniven mellan skalhalvorna. Vinkla knivbladet mot insidan av överskalet och skär loss muskelfästet. Skär sedan loss muskeln från underskalet.

Ostron

Stickteknik med Ostrea edulis ostron
Lägg ostronet på en skärbräda med det kupiga skalet nedåt. Vila ena handen på ostronskalet. Stick in kniven i låset. Vicka och tryck tills det ”klickar” och överskalet släpper. Skär loss muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.

Ostron franskt

Stickteknik 1 med ett Crassostrea gigas ostron
Lägg ostronet på en skärbräda med det kupiga skalet nedåt. Vila ena handen på ostronskalet. Stick in kniven mellan skalhalvorna, vrid försiktigt så du kommer åt att skära av muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.

Ostron franskt

Stickteknik 2 med ett Crassostrea gigas ostron
Lägg ostronet, kupiga skalet nedåt, på en skärbräda och vila ena handen ovanpå. Stick in kniven i låset, tryck och vicka tills det ”klickar” och överskalet släpper. Skär loss muskelfästet och lyft av överskalet. Skär loss muskeln från underskalet.

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.