Sillinläggningar

Det är smaken på lagen som ger inläggningen dess karaktär. Kryddor tillsätts efter tycke och smak. Till de flesta inläggningar använder man en saltad, urvattnad sill men det har också blivit vanligt att använda en marinerad kryddsill som bas för enkla och snabba inläggningar. Det allra viktigaste vid sillinläggningar är att inte slarva med inläggningsproportionerna av ättika, socker och vatten.

 

Här är den så kallade 1-2-3-lagen:

1 del 12% ättika
2 delar socker
3 delar vatten

Slarv med inläggningsproportioner kan ge bakterietillväxt i sillen med matförgiftning som resultat.

 

Man skiljer ofta på tre olika typer av inläggningar

 

1. Sill i klar lag


Salt sill som vattnas ut och marineras i en lag där den får ligga och dra till sig smakerna i 1-3 dygn före serveringen.

2. Sill i krämig sås


Den salta sillen vattnas ur för att sedan marineras i en god lag. Där får sillen ligga och dra till sig smakerna, allt ifrån 1 timme till 3 dygn. Därefter gör man en ”krämig” lag med t ex majonnäs, crème fraiche , gräddfil, kryddor och grönsaker som den avrunna sillen sedan läggs in i. Denna typ av inläggningar har en kortare hållbarhetstid än sill i klar lag.

 

3. Ättiksmarinerad sill/gravad sill eller strömming


Färsk filéad sill som mognar i ättiksmarinad. Därefter läggs sillen i en nykryddad lag.

500 g färsk sill eller strömmingsflundra

5 dl vatten

1 dl ättiksprit 12%

1 msk salt

Drag skinnet av sillen/strömmingen. Blanda vatten, ättika och salt tills saltet har löst sig. Lägg ner filéerna i lagen. Täck med lock eller plastfilm och ställ i kylen. De skall ligga tills köttet blivit vitt och fast rakt igenom. Beroende på tjocklek (sillen är oftast tjockare än strömmingen) tar det 6-12 timmar. Testa genom att bryta en av fileerna. 

När sillen/strömmingen är färdiggravad/marinerad så kan du använda den till brantevikssill eller lägga den i en krämig örtsås gjord på majonnäs och eller gräddfil/créme fraiche. Du hittar goda tips under recept.

 

Hållbarhet


Sill i klar lag: 3-4 veckor
(kan bli lite för lös om den ligger för länge)
Sill i krämiga såser: 2-3 veckor.

Den salta sillen har en salthalt på ca 15%. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Hur lång tid det tar att vattna ur sillen beror på sillens storlek samt hur ofta man byter vatten.

Idag är det ganska ovanligt att man hanterar hel sill, salt sill men om så är fallet kan sillen antingen vattnas ur hel eller skäras i filéer med skinnet kvar.

Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar.

För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.

Inlagd sillFoto: ©sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.