Tillagning av fisk
Fisk och skaldjur har kort tillagningstid. Vi pratar minuter för filéer och små skaldjur. För att lyckas är det därför helt avgörande att fisken hanteras varsamt och under uppsikt i stekpannan, i ugnen eller i grytan. Resultatet blir annars en torr och tråkig fisk.
För att veta om fisken är klar är en digital termometer den bästa redskapet. En sådan som de flesta förknippar med julskinka och stekar. I proffessionella ugnar ingår för det mesta en termometer.
För hemmakocken går det utmärkt att köpa en digital termometer som uppfyller samma behov.
Panera fisk
Panera fisken innan du steker den - enkel eller dubbel. Kanske med någon god ost eller krydda?
Röka fisk
Rökning är en konserveringsmetod men idag använder vi metoden främst som smaksättare.
Torka fisk/lutfisk
Lut-, torr-, salt- och klippfisk – ett stycke fiskhistoria!
Torrfisk är den äldsta formen av konservering för fisk som man känner till.
Salta fisk
Genom att lägga livsmedel i saltlake eller i torrsalt förhindrar man mikroorganismer att föröka sig.
Rimma fisk
Att en fisk är rimmad betyder att den är lättsaltad. De flesta arter kan rimmas och resultatet blir en fiskfilé som ”skivar” sig och blir något fastare i konstistensen.
Grava fisk
Gravning användes förr som en konserveringsmetod och gav en syrad/saltad fisk. Idag gravar man endast för att uppnå en speciell smak och konstistens.
Fritera fisk
Fisk eller skaldjur droppade i frityrsmet, dubbelpanering eller liknande, friteras i rikligt med frityrolja i 180°.
Woka fisk
Att woka fisk och skaldjur snabbt i stark värme gör så att man behåller spänsten i råvaran.
Grilla fisk
Vitlök, tång och hav…Att grilla fisk för tankarna till varma sommarkvällar. Det finns inte mycket som går upp mot nygrillad fisk med smakfulla tillbehör. Här är tipsen.
Fisk i ugn
Att tillaga fisk i ugn är bland det enklaste som finns. Passar alla fiskar – hela eller filéer. Krydda med salt och peppar eller gör ett snitt och fyll med ljuvliga smaker.
Steka fisk
Fisk steks med matfett i stekpanna (eller i ugn). Fiskråvaran skall vara torr och stekpannan riktigt varm.
Koka fisk
Man säger koka men menar sjuda. Fisk är snabb mat, därför finns det skäl att sakta ner tillagningen så man behåller smak och struktur i fiskköttet.
Koka fond
Det kan verka krångligt, nästan lite märkvärdigt!
Men att koka en fond är enkelt.
Det tar lite tid men är värt besväret.