Skaldjur
Färska räkor, dillkokta kräftor, fullmatade krabbor eller vinkokta musslor. Nybakat frasigt bröd och en klick god sås. Okomplicerad vardagslyx!
Är skaldjuren färska?
Hur vet jag om skaldjuren är färska? Och hur länge håller skaldjur hemma i kylen?
Koka fond
Det kan verka krångligt, nästan lite märkvärdigt!
Men att koka en fond är enkelt. Det tar lite tid men är värt besväret.
Räkor
Räkan kokas redan på fiskebåten. Råräka är inte så lätt att få tag på ute i handeln men kan ibland...
Kräftor
Havskräftor kokas helst levande, men de kan även kokas döda. Döda havskräftor har dålig hållbarhet och skall förvaras på is...
Musslor
Blåmusslor köps i nät hos fiskhandlaren, vilket innebär att de är kontrollerade. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät...
Krabbor
Vid kokning av krabba, kontrollera att krabban är levande. Skölj den i kallt vatten. Koka upp en lag...
Ostron
Ostron är ett gemensamt namn för en rad olika arter. De äts vanligtvis råa naturella eller med lite vinägrett.
Hummer
Hummerpremiär är något alldeles extra och måste upplevas för att riktigt förstå tjusningen, och spelet bakom. Premiären sker alltid första måndagen efter 20 september.
Förvaring och hållbarhet av skaldjur
På is i fiskdisken
- Rå, död havskräfta och bläckfisk kan förvaras direkt på is.
- Levande hummer och krabba skall ligga kallt men ej direkt på is.
- Kokta skaldjur förvaras bäst kallt i sitt spad för att behålla smak.
- Kokta skaldjur kan ligga i tråg på is, men aldrig direkt på is.
- Levande/okokta skaldjur skall aldrig ligga tillsammans med kokta.
Skaldjur i lag kan förvaras i ca 2 månader i frys
Hållbarhet i kyl, max + 8°, (Är temperaturen lägre ökar hållbarheten)
Skaldjur i lag, 2 dagar
Kokta räkor i papperspåse, 2 dagar
Kokta skaldjur i spad:
Cirka 5 dagar, undvik att stoppa fingrarna i spadet.
Rökta musslor (öppnad)
1-2 dagar i kyl.