Koka fiskfond
Foto: ©Agneta Thorsén
Det kan verka krångligt, nästan lite märkvärdigt!
Men att koka en fond är enkelt.
Det tar lite tid men är värt besväret.
Resultatet är koncentrerade smaker som du kan frysa in för att sedan skapa den ljuvligaste sås eller soppa.
Fiskfond
Grunden till goda fisksoppor och såser är en god fiskfond. Fond är en koncentrerad form av buljong.
Ingredienser
2 kg fiskskrov, helst från plattfisk ( ej rödspätta), torsk kolja, vitling går också fint.
1 purjolök
1 palsternacka i bitar
8-10 vitpepparkorn
1 msk fänkålsfrön
vatten så att det täcker fiskskroven i kastrullen
Huvudet på fisken kan följa med men då måste gälarna tas bort annars blir fonden besk. Tar du med huvudet kan fonden bli mycket grumlig. Det grumliga kan också silas bort i slutet. Undvik arter med utpräglad smak t ex makrill och rödspätta. Fond av laxskrov bör endast användas till laxanrättningar.
Gör så här
Klipp bort gälar. Skölj fiskskroven noga från blod och lägg dem sedan i en stor kastrull (knäck skrioven som de är för stora). Fyll upp och skumma av. Tillsätt kryddor och grönsaker. Låt allt sjuda i ca 15 minuter. Dra kastrullen från plattan och låt vila i 30-60 minuter. DrSila av i finmaskig sil. Låt stå i minst en timme så att det grumliga falller till botten. Häll över allt förutom bottensatsen, i kastrull och koka ner till hälften ( ca 1 timme).
Frys in fonden i småburkar och ta fram till sås och soppa.