Förvaring & hållbarhet
Färsk fisk som förvaras riktigt kallt håller sig i många dagar. Idealtemperaturen är +2 grader. Så kallt är det oftast inte i en vanlig kyl, snarare omkring +8 grader. Fryst fisk från butik är glaserad (täckt av en skyddande ishinna) för att inte bli torr och missfärgad under frystiden. Fryser man in själv kan det vara en god idé att styckfrysa filéerna genom att lägga in en och en filé i plastfolie så lufttätt som möjligt. Då är det sen enkelt att ta fram önskad mängd. Generellt håller fisk ca 3 månader i frysen och mager fisk i 6 månader. Tina fisk gör man bäst i tättsluten plastpåse i kallt vattenbad. Men kan också tina i kylskåp över natten. Lägg filéerna på ett fat och täck med plast. För att få en fast och lagom salt fisk, låt de frysta filéerna tina i en saltlag.
Fryst fisk/Industriell förvaring
Landfryst fisk delas in i två kategorier: 1. Dubbelfryst fisk, Fiskad, rensad, huvudkapad och fryst ombord på båten.
Fryst fisk/Hemmaförvaring
Konsumtionsfrys (-18° eller kallare) Rensa gärna fisken. Förpacka den noga och så lufttätt som möjligt för att förhindra uttorkning.
Kylförvarad fisk/industriell förvaring
Idealistisk kyltemperatur för fisk och skaldjur är +2° Hållbarhet Torsk, kolja och annan vit rundfisk: Bäst nyfångad och hållbar i ca 7 dagar.
Läs mer
Kylförvarad fisk/ hemmaförvaring
En konsumentkyl bör vara
max +8°, gärna kallare.
Så liten förändring som 0,5 till 1 grad kan göra stor skillnad för hållbarheten av livsmedel i kylen.
Förpackningar
Färsk fisk som köps i lösvikt skall hållas kyld. Se gärna till att det vaxade pappret omsluter all fisk annars tenderar fisken att torka fast i papperet.
Märkning av beredda, konserverade och frysta produkter
För att öka redligheten i branschen har man kommit överens om regler för märkning av produkter och förpackningar.
Hållbarhet för öppnade förpackningar i kyl
Hållbarheten beror på hur produkten hanteras, om den står framme i rumstemperatur under längre stunder, eller om den sätts in i kylskåp direkt efter att man tagit önskad mängd.
Tina fisk
Tina fisken på ett så skonsamt sätt som möjligt. För att behålla vätska och struktur skall fisken tinas snabbt. För konsument rekommenderas att fisken tinas i tättslutande plastpåse i kallt vattenbad.