Märkning av beredda, konserverade och frysta produkter
För att öka redligheten i branschen har man kommit överens om regler för märkning av produkter och förpackningar.
Märkningen skall som minst innehålla:
- Livsmedlets beteckning
- Ingrediensförteckning
- Framhävande av ingredienser eller processhjälpmedel som orsakar allergi eller intolerans
- Mängdangivelse av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser (QUID)
- Nettokvantitet
- Datum för minsta hållbarhet "Bäst före" eller sista förbrukningsdag
- Särskilda förvarings- eller användningsvillkor
- Namn på eller firmanamn för och adress till ansvarigt livsmedelsföretag
- Ursprungsland eller härkomstplats
- Bruksanvisning
- Näringsdeklaration
- Identifikationsmärkning av livsmedelspartier
Därutöver även uppgifter om detta när det är relevant:
- Uppgift om livsmedlets fysiska tillstånd eller den särskilda behandling som det har genomgått (t.ex. pulvrisering, omfrysning, frystorkning, djupfrysning, koncentrering, rökning) i samtliga fall då avsaknaden av sådan information skulle kunna vilseleda köparen.
- Livsmedlets beteckning åtföljas av angivelsen ”upptinat” om livsmedlet varit nedfryst före försäljning men säljs upptinat.
- Livsmedlets beteckning ska innehålla uppgift om förekomsten av tillsatta proteiner och deras ursprung.
- Livsmedlets beteckning ska innehålla en uppgift om förekomsten av tillsatt vatten
- Uppgiften 'sammanfogade bitar av fisk' i anslutning till livsmedlets beteckning
- Uppgiften 'förpackad i en skyddande atmosfär'
- ... m.fl beroende på produktsammansättning.