Fiskens köttkaraktär
Det är bra att känna till fiskarnas köttkaraktär för att veta vad som passar bäst att t ex grilla, lägga i soppa eller tillaga i ugn. Känner man till fiskköttets karaktär är det också enklare att välja en liknande fisk om t ex kolja inte finns i fiskdisken.
Feta fiskar
Fett fiskkött har en fetthalt på 6% eller mer. Fettet är en smakbärare och de flesta feta fiskar har en särpräglad smak. Feta fiskar är mer utsatta för säsongsförändringar i köttkvaliteten än vad magra fiskar är. Fetthalten kan variera mycket under året. Detta gäller inte odlad fisk som håller jämn kvalitet och fetthalt. Exempel på feta fiskar är lax, sill och makrill.
Halvfeta fiskar
Halvfett fiskkött har en fetthalt på 2-5,9%. Exempel på halvfeta fiskarter är havskatt, hälleflundra, uer och gös.
Mager fisk
Magert fiskkött har en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk. Exempel på magra fiskar är torsk, kolja, sej och långa.
Löst fiskkött
En fisk med löst kött faller lätt isär när du tillagar den. Exempel på fiskar med löst kött är torsk, kolja och rödspätta
Fast fiskkött
Fiskar med fast kött passar utmärkt att grilla, till soppor och grytor men går naturligtvis också att steka eller ugnsbaka. Exempel på fiskar med fast kött är marulk, havskatt, lubb och lake.
Både marulk och lake påminner om hummer i konsistensen.