Tång
I Asien har man ätit tång i tusentals år medan det är ganska nytt här i Sverige. De flesta som har provat sushi har då kanske ätit nori. Algen som maki-rullarna rullas in i. Men olika sorters tång kommer allt mer och används både som smaksättare i olika rätter och som konsistensgivare. De senaste åren har flera företag dykt upp som plockar eller odlar tång längst västkusten och 2021 hölls första tångpremiären på Göteborgs Fiskauktion. Den tång som odlas mest i Sverige i dag är sockertång men även havssallat odlas.
Vill du plocka tång själv?
Möt de svenska tångbönderna
Här kan du läsa mer om tång, de svenska tångodlarna men också tångföretag som jobbar med utbildningar, guidade turer och samarbeten.
Tång som livsmedel
Tång är en hållbar och förnybar resurs, den binder koldioxid, förbättrar havsmiljön och ger ett rikt tillskott av mineraler och vitaminer. Använd den som en krydda, i bakning eller som smaksättare och smakförhöjare i olika rätter. Under säsongen som är tidig vår kan den ätas som primör. Spara den genom att hänga upp och torka den, frys in eller salta in.