Kan jag äta sill i påsk?
Sill är en viktig del av vår påsktradition och något som vi uppmanas att äta
mer av, både för att det är hälsosamt att ätasill men också för att vi vill öka efterfrågan på sill som går till mat. Detta är viktigt för att kunna öka den svenska livsmedelsproduktionen men också för att svenska båtar skall kunna sälja sin sill som mat istället för att den skall gå till djurfodersproduktion. När WWF inför påsk går ut och ändrar i sin fiskguide så att norsk vårlekande sill får rött ljus istället för gult och Livsmedelsverket samtidigt uppmanar oss att se upp för miljöförgiftad fisk så är är det inte konstigt att man blir orolig. Hur är det egentligen? Skall vi verkligen äta sill? och i så fall vilken sill? Vi försöker oss på att reda ut vad som gäller.
Är sillen rödlistad?
Nej, sillen är inte rödlistad. Sillen bedöms enligt Artdatabanken (SLU - Sveriges Lantbruks Universitet) som Livskraftig. Den ligger alltså inte på den rödlista som man i Sverige tar fram med hjälp av SLU.
WWF har nu gått ut med att sillen har rött ljus, varför då?
Ja alldeles nyligen ändrade WWF sina råd i Fiskguiden. (Guiden använder sig av grönt, gult och rött ljus). De ändrade råden gäller norsk vårlekande sill såkallad NVG-sill. Internationella havsforskningsrådet, ICES, kom ut med sin rådgivning för kvotsättning 2025 den 30 september, och efter det har inga förändringar skett. Fiskesäsongen pågår mellan oktober och januari – och är därmed redan avslutad. WWF:s Fiskguide gav NVG-sillen gult ljus den 4 december 2024. Varför man efter fem månader och precis innan påsk ändrar sina råd har inte framkommit. WWF har gett som förklaring att man länge har satt kvoterna högre än ICES rådgivning. Detta stämmer eftersom länderna som fiskar på samma bestånd inte har kunnat komma överens. Det är utöver EU även Norge, Storbritanien och Island. Ingen förändring har skett sedan råden gavs och kvoterna sattes. Det som har förändrats är WWFs uppfattning. Den sill som nu finns i handeln fiskades då man bedömde att sillen hade gult ljus och är därför okej att äta.
Finns det MSC-märkt sill?
Ja det finns MSC-märkt sill. Det bestånd som är MSC-märkt är beståndet av höstlekande sill i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och östra Engelska kanalen. En stor del av den svenska sillen fiskas på detta bestånd och landas bland annat i sillfabriken i Ellös. Köper du sill i burk kan du se om den är märkt med MSCs blå fisk.
Är det hälsosamt att äta sill?
Sill i olika former är en fisk vi bör äta mer av och något vi bör introducera tidigt till våra barn vid såväl högtid som vardag. Sillen är näringsrik med bland annat högt proteininnehåll och gott om hälsosamma omega-3-fettsyror. Den inlagda sill på burk som du köper i butiken är fiskad i framför allt Västerhavet men också i södra Östersjön och innehåller inga förhöjda halter av miljögifter. Du kan alltså känna dig helt trygg med sillen på påskbuffén! Att sill dessutom är klimatsmart mat gör inte saken sämre.
Så här säger Livsmedelsverket om sjömat: ”Mer fisk! Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.” Sill innehåller bra med protein och har gott om hälsosamma omega-3-fettsyror. Sillen har också ett högt innehåll av vitamin D och B12 samt järn i en form som är lätt för kroppen att ta upp. Sill som du köper i mataffären som inlagd och förpackad är en säker och god produkt med låg klimatpåverkan och är fiskad i friska vatten från fångstområden med låga halter av miljögifter. Givetvis kan strömming också läggas in precis som sill men till inlagd sill och matjessill används oftast den lite fetare sillen från Västerhavet.
Men sill och strömming från Östersjön då?
Även sill och strömming från Östersjön har över lag låga nivåer av miljögifter. Resultat visar att det finns ett tydligt samband mellan halterna av dioxiner och PCB och storleken på sill/strömming och att halterna varierar mellan de olika fångstområdena. Halterna i sill/strömming är högst i Bottenviken och blir lägre ju längre söderut man kommer. I södra Östersjön överskrider sillen inte de satta gränsvärdena (delområde 24 - 25). Dessutom visar färsk forskning att när sillen fileas och skinnet tas bort är den färdiga filén nästan helt fri från dioxin och PCB, även den från norra Östersjön.
Vad är skillnaden mellan sill och strömming egentligen?
Sill och strömming är samma art (Clupea harengus). Det som avgör vad den kallas är vart den är fiskad. Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten, kallas den sill. Sill som fångas i Östersjön kan även få kallas Östersjösill. Strömmingen blir något mindre i storlek än sillen och har en något lägre fetthalt.
Kan jag få reda på var fisken kommer ifrån?
All fisk och annan sjömat skall märkas upp med fångstområde direkt på förpackningen alternativt skall informationen stå tydligt i närheten av fisk som säljs i lösvikt eller på en tavla i butiken. Det skall framkomma vilken art det är, både på svenska och latin, om den är vildfångad skall det stå i vilket hav den är fångad och med vilket redskap. Är fisken eller sjömaten odlad så räcker det med vilket land den är odlad i.
Sill – det bästa på påskbuffén är nyttigt, säkert och gott att äta!
Relaterade länkar:
Fiskbranschens kommentar till WWFs röda ljus på NVG-sill och makrill
Fisk och skaldjur - råd från Livsmedelsverket
Sill - havets silver är guld för hjärtat
Fångstzonskarta