Fira Sjömatens dag
19 oktober
I samband med International Seafood Day blir det premiär för firandet av en svensk Sjömatens dag. Initiativet är en viktig del i Sjömatskampanjen som leds av centrumbildningen Blå mat – centrum för framtidens sjömat tillsammans med externa parter samt Sjömatsfrämjandet.
Varför ska vi fira?
Genom Sjömatens dag hyllar vi sjömaten och alla dess mervärden, vi förmedlar kunskap och inspirerar till att laga och äta mer sjömat. Ät mer av allt det goda som växer i sött och salt vatten. Kanske vågar du testa något nytt?

Var med och lyft sjömatens dag
Vi hoppas att vi gemensamt kan lyfta intresset för sjömat i hela Sverige. Du kan vara med och lyfta sjömaten genom att tipsa om dagen i era sociala medier, broschyrer, menyer eller affischer. Vill du använda vårt material som tagits fram tillsammans med Blå mat och deras samarbetspartners så hittar du det här under

Sjömatsrecept
Du vet väl om att du hittar massa goda recept i vår receptbank.
Hur ska vi fira?
Ät något gott och blått - laga något hemma eller ät ute.
Ta dig till en sjö eller till kusten för att prova fiskelyckan.
Lär dig mer om hav och sjö, besök till exempel Havets hus i Lysekil, Naturum Kosterhavets nationalpark, Sjöfartsmuseet, Naturhistoriska riksmuseet
Här nedan kommer exempel fyllas på, om hur man kan fira sjömatens dag.
Har du ett eget initiativ till att fira sjömatens dag? Kontakta oss så lägger vi upp det här.
Var kan du fira?
Föreläsning + Sjömatssoppa hos Sjömatsfrämjandet
30 platser, först till kvarn.
Föreläsning: Vad är sjömat & varför är sjömat bra för oss?

Vi tipsar om hur du får till en riktigt god sjömatssoppa och givetvis får du smaka
kl. 13.00 - 15.30
Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverkets Hållbara blå näringar firar
Sjömatens dag genom att under vecka 42, med kulmen den 19 oktober, lyfta fram olika perspektiv på sjömat i en digital kampanj. Denna sida är vårt nav och vi blänker för innehållet i våra olika kanaler i sociala medier.
Besök Landsbygdsnätverket på Facebook, Instagram och LinkedIn samt Hållbara blå näringar på LinkedIn för att följa kampanjen.
SLU firar Sjömatens dag med en ny temasida om sjömat
Här lyfter SLU aktuell forskning inom akvakultur och fiske - från framtidens hållbara fiskfoder till sillens matkulturhistoria.
Du hittar:
Forskning om fisk odlad med hållbart foder.
Ett poddavsnitt om akvakultur
Odling av flodkräfta - ett utbildningsmaterial för alla intresserade.
Sillens roll i vår matkultur - och mycket mer!

Matfiskodlarna
Branschorganisationen Matfiskodlarna, som representerar odlare av regnbåge och röding i hela Sverige, uppmärksammar Sjömatens dag genom att ta fram fyra recept, två med regnbåge och två med röding. Enkla middagsrecept med få ingredienser som gör det lätt att laga fisk.
Det kommer bli digital kampanj med inlägg i bland annat sociala medier och Matfiskodlarans hemsida samt i form av enkla receptblad som kan kommuniceras ut. Dessa hittar du under material.


Swemarc, Göteborgs Universitet och Chalmers
I Lövgärdesskolans satsning på Sjömatens dag bygger vi upp en spännande utställning om nya innovativa sätt att odla sjömat i havet och på land. Cirkulära vattenbruk, där fisk, alger och musslor odlas tillsammans för bästa utnyttjandet av de näringsämnen som ges i form av foder till fiskarna. Vi visar också hur sillfärsen, som eleverna kommer att få till i Bamba en av sjömatsveckans luncher, blir till.
Innovatum science park
Bjuder på ett snabbt och gott recept på sillbolognese och tips på hur du använder sillfärs i matlagningen.
Receptet hittar du under material.

Sociala medier
Kika in och följ gärna följande organisationer och företag på sociala medier inför Sjömatens dag.
Blått centrum Gotland, Stora Coop Gotland, SLU, Matfiskodlarna, Algblomman, Marint centrum Simrishamn, Göteborgs Fiskauktion, Landsbygdsnätverket, Axfoundation.
Sotenäs kommun
Sotenäs kommun och Sotenäs symbioscenter kommer under måndagen att lansera en tävling under där de uppmuntrar sina följare att skicka in sitt bästa sjömatsrecept. Vinnaren kommer koras på Sjömatens dag och vinna en ABBA-låda fylld med sjömatsläckerheter från Orkla. 
På självaste dagen kommer också Sotenäs kommuns måltidenhet att bjuda på sjömat på Kvarnbergets äldrecentrum och Hunnebohemmet.
Lunch: Marenor står för lunchens panerade torskfile, fylld med basilika- och parmesankräm.
Kvällsmat: Leröy kommer stå för kvällens räkmacka.

Feskekôrka
Besök Feskekôrka i Göteborg och ät en god sjömatslunch. Extra erbjudande under Sjömatens dag, då du också får lära dig om Feskekôrkas cirkulära "hållbarhetstänk" för sjömat.
Gäster i Feskekôrka är algodlingsföretaget KOBB som bjuder på smakprov av sin goda tångsallad, samt Göteborgs Universitet, Innovatum och IVL som bjuder på andra spännande sjömats-smakprover och visar hur den nya sjömaten produceras i Blå Mats tre utställningar inne i ” kôrka”.
Centrum för hav och samhälle - GU
Den 20 oktober arrangera Centrum för hav och samhälle ett lunchwebbinarie om sjömat. Länk hittar du här
Scary Seafood - den nya maten från havet

De bjuder också på ett par recept ur Havsbondens kokbok som du hittar under Material Sjömatens dag.
Skillinge Fisk-Impex
De lokala fiskbutikerna i Simrishamn ordnar lite olika aktiviteter under Sjömatens dag. 
Sjömatens Roadtrip
Sjömatens Roadtrip arrangeras i projektet BlåS och under vecka 42 serveras sjömat i bamba hela veckan på Lövgärdesskolan. Här kommer eleverna också få besök av olika aktörer och lära sig mer om sjömat och om fiske och vattenbruk. Bakom veckan på Lövgärdesskolan står RISE och projektet SWITCH som huvudarrangörer.

Sjömatens dag i media
Temakalender: Mat & Dryck
Landsbygdsnätverket - Läs artikeln här
Artikel i GP 2025-10-21
Kristina "Snuttan" Sundell tipsar om hamburgare - på ett nytt sätt



