Rödtunga Albert
Foto ©Sjömtasfrämjandet, Agneta Thorsén
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 220°C. Lägg fiskfiléerna på en smord plåt med kant. Salta och peppra.
Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och täck fisken. Strö rikligt med det färska rivna brödet över smöret. Häll på vermouth och strö schalottenlöken runt om filéerna. Detta skall bakas under grillen i ugnen, 220-250°C, tills brödet har blivit gyllenbrunt och fisken är klar.
Till såsen: Häll av stekskyn som bildats i plåten i en liten kastrull, koka upp. Vispa i smör till en tjockare konsistens. Smaka av med salt, finmalen vitpeppar och lite pressad citron.
Gott till är brynta champinjoner, färska räkor, dill eller persilja samt kokt potatis.
Recept Leif Mannerström, Restaurang Sjömagasinet. 2002 års pristagare v Kungsfenan The Swedish Seafood Award i kategorin Maritim gastronomi.
INGREDIENSER
4 personer
ca 800 g rödtungsfiléer
2 dl finhackad schalottenlök
1/2 limpa färskt finrivet vitt bröd (skär av kanterna)
2 dl Noilly prat (vermouth)
100 g kallt smör +
100 g rumstempererat smör till fisken