Lutfisk Klassisk
Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
GÖR SÅ HÄR:
Koka i ugn: 2 tsk salt per kilo fisk. Lägg fisken i en ugnsfast form, salta och täck med aluminiumfolie. Låt koka i ugn 200º ca 40 – 45 minuter.
I mikrovågsugn: Lägg fisken i en ugnsfast form, täck med lämpligt lock. Kör på full effekt ca 10 – 15 minuter. För fastare fisk, salta innan kokning (2 tsk/kg).
Låt lutfisken så i 5 – 7 minuter innan servering så att värmen jämnar ut sig.
I gryta (passar bra till mindre mängd fisk): Lägg fisken i en gryta utan vatten, salta. Koka i ca 20 – 25 minuter på låg värme.
Servera med kokt potatis, senaps- eller béchamelsås samt några av de klassiska tillbehören; gröna ärtor, stekta bacontärningar, sidfläsk, skirat smör, grovt krossad kryddpeppar och svartpeppar.
Béchamelsås (vit sås)
Börja med att vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull, tillsätt smör och koka upp under omrörning. Koka på svag värme i ca 4 – 5 minuter.
TIPS!
Vill du ha lutfisk med fastare konsistens?
Lägg fisken i rikligt med kallt vatten i några timmar eller över natten. Låt det stå kallt. Byt vatten ett par gånger.
Recept och provmatlagnig: Caroline Forsberg
INGREDIENSER
4 personer
2 kilo skinn- och benfri lutfisk
salt
Béchamelsås (vit sås)
3 msk vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 – 2 msk smör
salt
vitpeppar