Lättrökt sejrygg och exotisk rotfruktbulgur

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
GÖR SÅ HÄR:
1. Rör ihop pressad apelsin, juicekoncentrat, honung och svartpeppar till en glaze.
2. Rör även ihop vinäger, chilisås och strösocker till en dressing.
3. Koka upp vatten, olja och lite salt. Rör ner bulgurvete i det kokande vattnet. Sänk värmen och sjud under lock i ca 3 minuter. Rör om någon gång under tiden. Ta av locket och rör om.
4. Skala och tärna rotfrukterna. Koka ett par minuter i lättsaltat vatten.
5. Skala, kärna ur och tärna frukterna. Tärna även gurkan. Strimla löken tunt.
6. Värm ugnen till 125°C. Lägg fisken i en ugnsfast form och pensla på glazen.
Värm fisken i ca 10 minuter.
7. Fräs under tiden rotfrukterna i en het panna. Tillsätt bulgur, frukt, gurka och lök och låt allt bli ljummet. Salta och peppra. Blanda ner hälften av dressingen. Vänd sist ner krutonger och sallad och servera med den rökta fisken. Ringla över resterande dressing.
Denna rätt serverades vid prisutdelningen av Kungsfenan 2005
INGREDIENSER
4 personer
700 g lättrökt sejrygg
Putsa och skär till 4 st portionsbitar
Apelsinglaze:
1 msk färskpressad apelsin
1 msk konc. apelsinjuice
1 msk honung
1/2 tsk krossad svartpeppar
Dressing:
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1 1/2 msk chilisås
1 1/2 msk strösocker
Rotfruktsbulgur:
2 dl vatten
1/2 msk olivolja
1 dl bulgurvete
200 g rotfrukter; morot, palsternacka och rotselleri
150 g exotiska frukter; ananas, papaya och mango
En bit gurka
1/4 rödlök
salt och peppar
Tillbehör:
2 dl brödkrutonger
ca 4 dl mixed sallad med inslag av groddar och skott