Klar sill med rökt tång
FOTO: ©Charlotte Berg
GÖR SÅ HÄR:
Om du använder salt sill:
Dagen innan. Skölj filerna i kallt vatten. Lägg dem i kallt vatten som täcker. Ställ i kylen över natten.
Härifrån är tillvägagångssättet detsamma oavsett om du valt salt sill eller de snabbare färdiga fem-min-sillarna.
Koka upp ättika, socker och vatten. Låt lagen svalna helt.
Blanda ner de övriga ingredienserna i lagen. Lägg sillfiléerna i en noggrant rengjord burk.
Häll över lagen. Låt stå i kylen och dra till sig av lagen, minst en vecka. Gärna längre.
INGREDIENSER
4 salta sillfiléer, alt 1 pkt “5-min sill”
1 dl ättika 12 %
2 dl ekologiskt strösocker
3 dl vatten
1 tsk kallrökt purpurtång eller torkad rökt sockertång
1 liten rödlök, i tunna skivor
2 lagerblad
1 msk ljusa senapsfrön
1 msk svarta senapsfrön
2 msk outspädd slånbärssaft/svarta vinbärssaft