Käringölimpa med sockertång

FOTO: ©Charlotte Berg
GÖR SÅ HÄR:
Dag 1:
På kvällen innan dagen du skall baka:
Låt 3 stora bitar pomeransskal sjuda tills de är mjuka. Skär bort det vitare inre av skalet på pomeransen, och skär resten i så små bitar du kan.
Koka upp 1,5 liter vatten.
Blanda:
500 g rågsikt
500 g siktat Öländskt lantvete
1 dl grovt rågmjöl (Lundens)
10–15 g torkade sockertångsflingor
Hackade pomeransskal
Du kommer behöva en stor assistent, för degen blir tung och fast. Häll det kokande vattnet i degbunken och häll i mjölblandningen medan assistenten går. Låt assistenten gå tills degen är rumstempererad.
(Limporna kallades också “Rörelimpor” för att man rörde dem tills de svalnade).
När degen är sval:
Blanda 1 pkt jäst med 1 dl strösocker i en liten skål. Låt jästen “smälta “i sockret och blanda det i degen. Jäs under handduk till nästa morgon.
Dag 2:
2 pkt jäst blandas med 1 dl strösocker så det “smälter” och blandas ner i degen.
Tillsätt 4 dl brödsirap och 1750 g siktat Öländskt lantvete. Den uppmärksamme kanske saknar salt i receptet, men det är som det skall.
Allt blandas ner i gårdagens fördeg till en jämn och stadig deg. Den är lite kladdig, men det är ju ofta rågdegar. Jäs degen 60 min.
Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma två klot av de två första ämnena, och låt de andra två vänta. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Jäs 60 min. Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda 10 min i 225 grader.
Sänk till 200 grader och grädda i 40 min.
Sänk till 190 grader och grädda i 10 min.
Forma, pensla och grädda på samma vis de andra två degämnena. Bröden mår bra av att få mogna till sig lite, åtminstone till nästa dag.
INGREDIENSER
Dag 1:
500 g rågsikt
500 g siktat Öländskt lantvete
1 dl grovt rågmjöl (Lundens)
10–15 g torkade sockertångsflingor
Pomeransskal
1 pkt jäst
1 dl strösocker
Dag 2:
2 pkt jäst
1 dl strösocker
4 dl brödsirap
1750 g siktat Öländskt lantvete
1 ägg