Käringölimpa med sockertång

FOTO: ©Charlotte Berg

GÖR SÅ HÄR:

Dag 1: 
På kvällen innan dagen du skall baka: 
Låt 3 stora bitar pomeransskal sjuda tills de är mjuka. Skär bort det vitare inre av skalet på pomeransen, och skär resten i så små bitar du kan. 
Koka upp 1,5 liter vatten. 

Blanda: 
500 g rågsikt 
500 g siktat Öländskt lantvete 
1 dl grovt rågmjöl (Lundens) 
10–15 g torkade sockertångsflingor 
Hackade pomeransskal

Du kommer behöva en stor assistent, för degen blir tung och fast. Häll det kokande vattnet i degbunken och häll i mjölblandningen medan assistenten går. Låt assistenten gå tills degen är rumstempererad. 
(Limporna kallades också “Rörelimpor” för att man rörde dem tills de svalnade). 

När degen är sval: 
Blanda 1 pkt jäst med 1 dl strösocker i en liten skål. Låt jästen “smälta “i sockret och blanda det i degen. Jäs under handduk till nästa morgon. 

Dag 2:
2 pkt jäst blandas med 1 dl strösocker så det “smälter” och blandas ner i degen. 
Tillsätt 4 dl brödsirap och 1750 g siktat Öländskt lantvete. Den uppmärksamme kanske saknar salt i receptet, men det är som det skall.  

Allt blandas ner i gårdagens fördeg till en jämn och stadig deg. Den är lite kladdig, men det är ju ofta rågdegar. Jäs degen 60 min.

Dela degen i 4 lika stora bitar. Forma två klot av de två första ämnena, och låt de andra två vänta. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Jäs 60 min. Pensla bröden med uppvispat ägg. 

Grädda 10 min i 225 grader.
Sänk till 200 grader och grädda i 40 min.
Sänk till 190 grader och grädda i 10 min.

Forma, pensla och grädda på samma vis de andra två degämnena. Bröden mår bra av att få mogna till sig lite, åtminstone till nästa dag. 

INGREDIENSER

Dag 1:
500 g rågsikt 
500 g siktat Öländskt lantvete 
1 dl grovt rågmjöl (Lundens) 
10–15 g torkade sockertångsflingor 
Pomeransskal

1 pkt jäst
1 dl strösocker

Dag 2:
2 pkt jäst
1 dl strösocker
4 dl brödsirap 
1750 g siktat Öländskt lantvete 

1 ägg

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.