Halstrad makrill med rotmos
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Peter Källström
Gör så här
Makrill
Rensa och byxa makrillarna. Salta och peppra filéerna och halstra i het panna med lite olja i botten. Stek ca 1-2 minuter på skinnsidan. Lägg gärna lite tryck på filéerna för att få en jämn stekyta. Vänd och stek klart ca 1 minut på andra sidan.
Rotmos med olivolja
Dela potatis, rotfrukter och lök i mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Sila av vattnet. Vispa sönder med olivolja. Smaka av med salt och citronskal.
Picklad kålrabbi
Skala kålrabbin och riv på grova sidan på ett rivjärn. Koka upp övriga ingredienser och låt svalna. Lägg i kålrabbin och låt stå minst 1 timme innan servering.
Garnera med smörgåskrasse, dijonsenap, olivolja och svartpeppar
Ingredienser
2 hela makrillar, urtagna eller 4 makrillfiléer
salt och svartpeppar
olivolja
Rotmos
400 g potatis, skalad
200 g morot, skalad
200 g kålrot, skalad
1 gul lök, skalad
1-2 dl olivolja
½ citron, skalet
Picklad kålrabbi
400 g kålrabbi, skalad
1 msk kummin
2 lagerblad
1 dl ättika
2 dl socker
2 dl vatten
Garnering
1 ask smörgåskrasse
½ dl dijonsenap
olivolja och svartpeppar