Grillad havskatt med fänkåls- och citronsallad
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Gör så här:
Citronolja
Pressa saften ur en apelsin.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
Blanda apelsin- och citronsaft med rivet citronskal samt olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Vinägrett
Blanda citronolja med italiensk salladskrydda, honung och sherryvinäger.
Citrussallad
Skär fänkål tunt på en mandolin eller med vass kniv blanda med vinägretten.
Låt stå och dra i några minuter.
Plocka dill och persilja i fina buketter.
Filea apelsiner och grapefrukt.
Tillsätt dill, persilja och filéer av apelsin och grapefrukt samt oliver, till fänkålen.
Grillad havskatt
Krydda fisken med salt och peppar.
Grilla i grillpanna eller på grill.
Se till att pannan är ordentligt het innan du lägger på fisken.
Lägg upp citrussallad på ett vackert fat och fisken ovanpå. Garnera med kärnor av granatäpple.
Servera!
Ingredienser
4 portioner
600 g havskattfilé
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 msk olja
Citronolja
1 apelsin, pressad
1 citron, skal och saft
3 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
Vinägrett
1 1/2 msk av citronoljan
1 tsk italiensk salladskrydda
1 msk honung
1 msk sherryvinäger
Citrussallad
1 fänkålsstånd i strimlor
1 msk dill
2 msk bladpersilja
2 apelsiner, fileade
1 grapefrukt (röd eller gul), filead
1/2 dl kalamataoliver, hackade
1 granatäpple