Gratinerade blåmusslor i skal
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson
Gör så här:
Använd alla blåmusslor oavsett om de är öppna, stängda eller trasiga. Koka upp 2 dl vin eller vatten i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka i 3-5 minuter eller tills de öppnat sig (det räcker med värme och ånga).
Plocka ut de öppnade musslorna och koka de stängda musslorna ytterligare några minuter. Håll fast locket och skaka kastrullen ett par gånger. Dela skalet och lägg musslan i ena halvan och placera i ugnsfast form. Strör man salt i botten står skalet stadigare. Värm 25 g smör och blanda ner 2 pressade vitlöksklyftor, 1 dl finhackad persilja, ½ tsk salt. Fördela på musslorna i skalen. Riv parmesan ost och fördela över musslorna.Gratinera i ugn på 225° i 5 minuter. Servera varma med ett gott bröd – Mums!
Ingredienser:
4 portioner
1 nät blåmusslor (1 kg)
25 g smör
2 dl vin
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
parmesan
Gott bröd