Färska vårrullar med räkor
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Ilar Gunilla Persson
Gör så här:
Börja med Nuoc chamsåsen.
Lös upp sockret i 1 1/4 deciliter hett vatten.
Tillsätt övriga ingredienser.
Tillaga risnudlarna enligt anvisning på förpackningen, spola med kallt vatten, låt rinna av, klipp i mindre bitar.
Skala räkorna.
Skär morot och gurka tunt i cirka 5 centimeter långa strimlor.
Skiva salladslöken.
Plocka bladen av örterna.
Lägg en kökshandduk på en skärbräda.
Blöt ett rispapper i taget i en tallrik med varmt vatten.
Lägg pappret på handduken, vik handduken över och sug upp överflödigt vatten.
Lägg nudlar, räkor, morot, gurka och örter i ena änden av pappret.
Vik in sidorna över fyllningen och rulla till en rulle.
Rulla cirka 20 stycken.
Rullarna som är klara kan vänta på en tallrik med en fuktad kökshandduk över.
Häll upp dippsås i fyra skålar så att alla får en egen.
Svep rullen i ett salladsblad, doppa i såsen, njut!
Ingredienser
4 portioner
Nuoc chamsås
3/4 dl råsocker
1/2 dl fisksås
1/2 msk risvinäger
3 msk limesaft
1 stor röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
Fyllning
100 g smala risnudlar
1 kg färska räkor med skal
2 morötter, skalade
1/2 gurka, skalad, urkärnad
5 salladslökar
2 krukor mynta
2 krukor koriander
1 förpackning stora rispapper
(finns i välsorterade mataffärer och asiatiska butiker)
bladsallad