Dillspäckad rödtunga med Smögenpotatis
GÖR SÅ HÄR:
Skala potatisen och skär i klyftor. Koka i lättsaltat vatten.
Gör små stick med kniven i rödtungan och fyll med små vippor av dill. Krydda med salt och nymald vitpeppar.
Blanda mjöl och ströbröd, vänd rödtungorna i mjölblandningen.
Stek fisken gyllenbrun på båda sidor, ca 3 minuter.
Sätt in i ugnen på 200°C i 5-7 minuter.
Slå av potatisen och tillsätt skuren salladslök som får ånga med under lock i 3 minuter.
Tillsätt räkor, crème fraiche, citronolivolja och rör runt varsamt.
Smaka av med salt och nymald vitpeppar. Det gör inget att crème fraichen och olivoljan delar sig.
Lägg upp rödtungan på tallrikar och servera med potatis, räkröra samt citronhalvor.
Toppa med dillvippor och nyriven pepparrot.
Recept Fredrik Eriksson, 2002 års pristagare av Kungsfenan The Swedish Seafood Award i kategorin Maritim gastronomi
INGREDIENSER
4 personer
4 st klippta, flådda rödtungor
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
100 g smör
1 knippe dill
200 g skalade räkor
8 st potatisar
4 st salladslökar
2 msk citronolivolja
1 dl crème fraiche
4 msk riven pepparrot
2 citroner
salt och vitpeppar