Brynt smör med tång
FOTO: ©Charlotte Berg
GÖR SÅ HÄR:
Blanda yoghurt och grädde. Häll blandningen i en burk med lock och låt stå framme i rumstemperatur 24 h. Ställ därefter i kylen så den blir helt kall. Detta moment är inte nödvändigt, du kan kärna den rumstempererade grädden om du vill, men att kärna kall grädde ger ett fetare smör som gör sig fint med tångens umami.
Vispa grädden med elvisp tills det bildas smör och vassle. Sila av vasslen och ta vara på den. Använd den tex som degvätska i ett bröd. Pressa smöret mot bunkens kanter med en sked så att så mycket som möjligt av vasslen pressas ur smöret. skölj smöret i riktigt kallt vatten tills vattnet är riktigt rent och klart.
Smaka av med ett gott havssalt och torkade tångflingor av olika slag. Blanda gärna gröna tångsorter med bruna.
INGREDIENSER
3 dl ekologisk, gärna lokalproducerad grädde
½ dl yoghurt av lokal producent
Torkade tångflingor av olika slag
Havssalt