Boquerones
©sjömatsfrämjandet
Gör så här:
Dra av skinnet från sillflundrorna så att du får två filéer. Lättast är att börja mitt vid ryggen närmast huvudet.
Lös upp saltet med ättika och vatten i en bunke. Lägg i strömmingen och vänd runt. Låt stå i kylskåp cirka 1 dygn.
Dag 2
Sila bort lagen från fisken. Använd en potatisskalare och skala försiktigt bort det gula på citronen och strimla eller använd ett zestjärn för att riva skalet. Skiva vitlöken och chilin och ta bort fröna. Hacka persiljan. Varva fisk, citronskal, chili, vitlök och persilja i en burk.
Häll på olivolja tills innehållet är täckt. Kan serveras direkt men smakerna går in i fisken ju längre den får stå. Så har du tid, låt den vila i alla fall en timma i kylskåp.
Droppa lite pressad citron över vid servering. Serveras med rostat bröd eller crostini och gärna ett glas cava eller annat mousserande vin. Håller cirka tre veckor i kylskåp.
Ingredienser
500 g små färska sillar eller skarpsillar
½ dl ättika (24 %)
3 ½ dl vatten
2 msk salt
1 citron
1 skivad röd chili
4 skivade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
Ca 1-2 dl olivolja
Svartpeppar