Bohusläns landskapsrätt: Musselbullar med tillbehör

FOTO:©KATJA RAGNSTAM

GÖR SÅ HÄR:

Musselbullar

Finhacka lök, morot, vitlök och chili.

Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills de har fått en fin färg, tillsätt vinet och reducera ner tills kastrullen nästan är torr.

Häll i musslorna och sätt på ett lock. Koka musslorna i cirka 6–7 min.

Sila av musslorna (spara fonden och använd till musselsåsskum senare).

Plocka ur musselköttet och lägg dem i en matberedare, mixa musslorna tills de är helt släta och får en smörliknande konsistens, ställ in "musselsmeten" i kylen.

Färs

Sätt ugnen på 125 grader

Skär torsken i 2cm bitar och ställ in i frysen medan du finhackar fänkål och purjolök, ställ sedan åt sidan.

Ta fram torsken och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulan, saltet och pepparn, mixa på medelhastighet och tillsätt grädden lite i taget, mixa tills färsen får slät konsistens (ca 2–3 min).

Lägg över fiskfärsen i en bunke och blanda med musselsmet, fänkål och purjolök, forma sedan till bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de har en innertemperatur på 50 grader (ca7 min)

Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smöret och stek bullarna tills de får en fin gyllene färg.

Tillbehör

Skär palsternackan i små tärningar och stek i smör & olja tills de har fått färg, sedan mixa i en matberedare med 10 dl grädde till en puré, smaka upp med salt & peppar.

Skiva äpplet tunt på en mandolin och lägg i en 123 lag.

Stek musselbullarna tills de har en bra färg.

Koka upp grädde och musselfond och mixa till ett skum.

Lägg purén som ett stort ägg, lägg de stekta bullarna vid sidan om purén, lägg 50 g lingon och 2 skivor pressade äpplena vid sidan om bullarna och toppa med musselskummet och örter.

Recept: Fredrik Hjärthammar, Musselbaren 2022

INGREDIENSER

4 portioner

MUSSELBULLAR

1 kg blåmusslor
1 gul lök
1 morot
1 king solo vitlök
1 färsk chili
2 dl vitt vin
1 msk Rapsolja

FÄRS

250 g torsk
25 g fänkål
25 g purjolök
1 äggula
1 dl vispgrädde
Ca 7 g salt
Ca 1 g vitpeppar
50 g smör

TILLBEHÖR

2 dl musselfond
12 dl grädde
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 kg palsternacka
200 g rårörda lingon
1 syrligt svenskt äpple
2 dl 123-lag
Örter till garnering

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.