Apelsin- och dillgravad lax
FOTO: ©SJÖMANSFRÄMJANDET
GÖR SÅ HÄR:
Ta fram fisken och skrapa eventuellt försiktigt av köttsidan med baksidan av en kniv. Dra försiktigt från huvudet mot stjärten, då får du en fräsch yta utan att behöva skölja av fisken i vatten. Känn efter så att alla pinnben är borta. Annars använd en pincett eller tång för att dra ut dem.
Blanda ingredienserna till kryddningen och strö lite av blandningen i botten på ett fat. Fatet ska inte vara större än att laxen täcker botten.
Lägg laxbiten med skinnsidan på dillblandningen. Täck med resten av blandningen. Har du två filéer strör du en tredje del i botten, en tredjedel på köttsidan och lägger sedan den andra laxbiten ovanpå, med skinnsidan uppåt. Strö över resterande tredjedel av dillblandningen och täck med plastfolie.
Ställ kallt att grava i två dygn. Vänd laxen minst en gång.
Ta upp och skär i fina skivor.
INGREDIENSER
10 portioner
1 kg odlad lax- eller regnbågsfilé
3 dl hackad dill
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
1 dl salt
1 dl socker
2 tsk vitpeppar