Ostron
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Ostron
Ostrea edulis
Ostron har mer eller mindre flata skal med mycket varierande utseende. De kan bli upp till 15 cm i diameter och finns på grunda bankar ned till 180 meters djup i Skagerrak och norra Kattegatt.
Ostron skiftar kön efter trivseltemperatur. Om sommartemperaturen ligger runt 15-16°C produceras honliga produkter endast en gång vart fjärde år och under mellantiden fungerar ostronet som hanne. Om medeltemperaturen stiger högre, kan ostronet fungera som honor vartannat år. Äggen befruktas i mantelhålan och de fem första dagarna efter det att larverna kläckts lever de skyddade här. Därefter lämnar larverna modern och lever som plankton ca 2 veckor innan de fäster sig på klippor och stenar och börjar bilda skal.
På hösten när det finns gott om föda lagrar ostronet upp näring i form av glykogen i muskeln. Detta gör att den bästa säsongen är under vintern då glykogenet gör ostronet sött i smaken. Ostron tas upp genom att använda en kratta med håv eller plockas av dykare. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Ostron på andra språk
Engelska: Oyster
Tyska: Europäische Auster
Franska: Huître