Karp
Illustration: ©Sjömatsfrämjandet
Karp
Cyprinus carpio
Karpen har en hög, kort och något tilltryckt kroppsform. Ryggfenan är långsträckt och stjärt- spolen kraftig. På överläppen har den två skäggtömmar samt en i varje mungipa. Färgen är vanligen gröngrå eller mässingsfärgad. Karpen, som anses vara mycket välsmakande, infördes till Sverige av munkarna under 1500-talet. Den kan väga upp till 30 kg och bli 100 cm lång.
Vanlig vikt i våra vatten är runt 3 kg. Karpen, som är världens mest odlade fisk, lever i lugna älvar och varma dammar (helst 15-25 °C) med rik växtlighet, i södra och mellersta Sverige. Den klarar av att leva i syrefattigt vatten och är seglivad.
Det viktigaste är att inte dammen bottenfryser. När temperaturen sjunker under 8°C slutar fisken att äta och lägger sig i dvala på botten.
Karpen kommer ursprungligen från Asien där den odlas till husbehov. Födan består av både växter och djur så den tar både frön och alger men också insekter, snäckor, musslor och kräftdjur. Leken sker på försommaren. Fisken är skygg och tar mestadels till sig föda om natten. Karp är god året om.
Något kommersiellt fiske av karp förekommer inte i Sverige utan det är en odlad fisk och en sportfisk som sätts ut i vatten.
Karp på andra språk
Engelska: Common carp
Tyska: Karpfen
Franska: Carpe