Svensk Fisknäring nr 3 2023

Blå, blå vindar och vatten

En textrad från den somriga låttexten av Tomas Ledin får inleda. Lustigt nog heter låten Blå, blå känslor. Vilket precis som de inledande orden passar utmärkt in i detta nummer av tidningen. För fiskets del har våren till stor del kretsat kring havsbaserad vindkraft. Utredning för att effektivisera etableringen av havsbaserad vindkraft kom tätt följt av beslut i mitten av maj och oron är stor inom yrkesfisket. Läs mer om Regeringens beslut att bevilja två havsbaserade vindkraftparker och hur de kommer påverka fisket på sidorna 8 - 9.
    Under våren har ett flertal artiklar berört ultraprocessad mat och nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU fick stort mediautrymme. Men påståendet om att all ultraprocessad mat skulle vara ohälsosamt fick mycket kritik bland forskare. Vad menar man egentligen med ultraprocessat? All mat vi äter är på något sätt processad och en del hårt processade livsmedel bör vi faktiskt äta mer av. Att processa livsmedel handlar om allt från att filéa en fisk till att bereda en fiskbulle. I detta nummer fördjupar vi oss i processad sjömat och besöker bland annat Abbas fabrik i Kungshamn där man producerar den välkända fiskbullen. Läs reportaget på sidorna 16 - 18.
   En inblick i den globala sjömatsvärlden med allt från hela fiskar till olika processade sjömatsprodukter och en hel avdelning med maskiner och tekniska lösningar fick vi på Seafood Expo Global och Seafood Processing Global i Barcelona, sidorna 4 - 5. Ett smakprov från ett par dagar som gav inspiration till nya uppslag. Håll utkik i kommande nummer.
   För att skapa en djupare förståelse för vilka positiva sidor processade livsmedel kan ha har vi pratat med Oliver Östensen på AquaFood vars teknologi skapar möjligheter att producera mer mat från en mindre mängd fisk. Artikeln hittar du på sidorna 14 - 15.
Nu kommer sommaren och trots att det just i dag känns som att sommaren regnar bort hoppas vi på att kommande månader bjuder på både sommar och sol. Vi bjuder i detta sista nummer före sommarledighet på en somrig grillmeny med goda dryckestips till av Niklas på sidorna 22 - 23.
 
Nu vill vi önska er en riktigt fin och underbar sommar!

Redaktionen

Läs tidningen här

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.