I många kokböcker så står det att man bör slänga musslor som inte öppnat sig under kokningen. Det beror förmodligen på att, när man plockar musslor på lerbotten så kan en och annan mussla vara död men fylld med lera. Leran ”suger” ihop skalet och gör att man inte observerar att musslan är död. Om denna mussla kommer med i koket så riskeras hela koket att bli nedsölat om man försöker bräcka upp skalet.
Idag är de musslor som du köper i butiken ofta odlade, de hänger alltså på band i havet och kommer inte kontakt med botten. Det finns, i och för sig, också vildfångade musslor på marknaden men man har inga problem med ”lermusslor” här.
Vi rekommenderar därför följande:
Musslor som inte öppnar sig under koket kan du koka ytterligare ett par minuter. Skulle de inte öppna sig så går det an att bräcka upp skalet. Med största sannolikhet är musslan tillagad inuti men vill inte ”släppa taget”. Musslan är olika starka under olika säsonger. På vintern vill de gärna hålla sig stängda för det är is och snö och på sommaren kan det vara ovanligt varmt och då vill de heller inte öppna sig.
Så du kan tryggt pilla upp samtliga musslor som håller ”tätt”. Ibland kan du nog få uppleva att, även om du kokar dem riktigt länge, så vill de liksom inte bli färdiga. Plocka ut de som är färdiga och koka de oöppnade ett par minuter till. Koka inte de redan öppnade musslorna för länge, då krymper de ihop och bli torra och tråkiga.