Ugnsbakad torsk med spetskål samt ostron i en getfärkost

FOTO: ©SJÖMATSFRÄMJANDET

Recept av Erwin Lauterbach, vinnare av Kungsfenan The Swedish Seafood Award 2006, i kategorin Maritim Gastronomi.

Denna rätt kan man tillaga med andra råvaror.
Exempelvis kan spetskålen bytas ut mot vitkål eller savojkål.
Getfärskosten kan ersättas med annan färskost eller 10 % grekisk yoghurt. Fisken kan bytas ut efter tycke och smak, välj efter pris och kvalitet. Rätten kan förberedas i god tid.

Tillagning
Plocka 8 blad av spetskålen.
Sjud bladen i ca 2 ½ dl vatten smaksatt med en hackad vitlöksklyfta, hälften av det rivna citronskalet och en nypa salt. Sjud kålen några minuter, häll av vattnet och lägg kålen i väl kylt vatten för att avstanna kokningen och bevara den ljusgröna färgen. Torka kålen torr och ta eventuellt bort den tjocka nederdelen (stammen).
Krydda med resten av det rivna citronskalet och eventuellt lite salt och peppar.
Forma 1 – 2 kålblad, per portion, till en ring så stor att fiskbiten sedan får plats. Lägg kålpaketen på en smord plåt.

Öppna ostronen och sila av vätskan i en skål. Kontrollera att det inte kommer med några skal i vätskan. Blanda ner ostronen i getfärskosten och späd med ostronsaft tills du har en rinnande marinad.
Finhacka rödlöken, tillsätt risvinäger. Marinera i minst en timme.

Dela fisken i fyra lika stora portioner och lägg dem i en smord, ugnsfast form. Håll fisken kyld.
Så här långt kan du förbereda.

Värm ugnen till 150º.
Ugnsbaka fisken i smord form 8 – 10 minuter eller tills den har en kärntemperatur på 52º. Använd gärna digitaltermometer.
Kålpaketen värmes samtidigt.

Lägg up i fyra djupa, varma tallrikar.
Fördela först en rågad msk kall ostronmarinad på vardera tallrik. Ställ kålpaketen ovanpå och därefter den ugnsbakade fisken.
Strö över finhackad rödlök och gräslök. Servera

INGREDIENSER

4 personer, förrätt

ca240 g filé av torsk eller annan fisk utan skinn och ben
1 spetskålshuvud
skal av ½ citron
1 klyfta vitlök
4 ostron – gärna fler
4 msk getfärskost, annan färskost eller grekisk yoghurt (10%)
½ rödlök
1 rågad msk hackad gräslök
risvinäger
salt
lite olja

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.