Tunnskuren citronpenslad lax med kräm på blomkål och färskost
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén
Gör så här:
Dela blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölk och grädde. Mixa tillsammans med färskost till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.
Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Krama ur vattnet och vänd ner gelatinet i blomkålskrämen. Låt krämen stå kallt tills den har stelnat.
Skär laxen i tunna skivor.
Finriv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda citronsaft med det rivna skalet och pensla på tallriken. Lägg på laxskivorna i ett lager och pensla på citronsaft.
Salta och peppra laxskivorna och ringla över olivolja. Låt laxen stå och marinera ca 5 minuter.
Lägg på blomkålskrämen som ett ägg med hjälp av en sked.
Garnera med tunna skivor av rädisor, klippt kryddkrasse och örtsallad.
4 portioner
Ingredienser
350 g laxrygg i tunna skivor
Blomkålskräm
200 g blomkål
1 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 dl färskost
flingsalt
svartpeppar
1/2 gelatinblad
1 citron, pressad
1/2 dl olivolja av god kvalitet
8 rädisor i tunna skivor
1 ask kryddkrasse
salt och peppar
Sallad och dill eller andra örter till garnering