Stekt panerad makrill med citronsås & stuvad spenat

FOTO: Anne Hamnebo, ©SJÖMATSFRÄMJANDET
STEKT PANERAD MAKRILL MED CITRONSÅS & STUVAD SPENAT
Gör så här
1. Salta och peppra makrillfiléerna.
2. Förbered en tallrik med vetemjöl, en tallrik med uppvispade ägg och en tallrik med ströbröd.
3. Vänd makrillfiléerna i vetemjöl, doppa sedan i de uppvispade äggen, droppa av och vänd i ströbröd.
4. Värm en stekpanna undert tiden och lägg i rikligt med smör när pannan börjar bli varm.
5. Lägg i makrillsfilleerna i pannan och stek med skinnsidan neråt, vänd när de fått en gyllene färg.
LéMons citronsås:
Vispa ur stekpannan som du stekt makrillen i med vatten. Lös upp fiskbuljongtärningen där i/vispa ner fiskfond. Tillsätt vispgrädde och låt det puttra i några minuter. Smaka av med citron, salt & peppar. Sila av såsen och tillsätt hackad dill. Red eventuellt av såsen till önskad konsistens.
Stuvad spenat:
Tina spenaten. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget, och låt koka ihop. Vattna ur spenat genom att krama den eller trycka mot en finmaskig sil. Rör ner spenaten i såsen. Smaka av med salt & peppar.
Garnera med lite dill och citronklyftor. Servera med kokt potatis.
Recept sås: Christian & Nina LéMon
INGREDIENSER
4 portioner
Stekt panerad makrill
ca 500 g urbenade makrillfiléer
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
salt
peppar
1-2 msk smör (och rapsolja) att steka i
LéMons citronsås
1,5 dl vatten
1 tärning fiskbuljong eller motsvarande mängd fiskfond
2,5 dl vispgrädde
1 citron att pressa efter smak
ett knippe dill
salt
peppar
Stuvad spenat
1 pkt (450 g) Fryst spenat, ska tinas
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar
Till servering
1 citron
Dill
Kokt potatis