Smörstekt gösfilé med stuvade kantareller
FOTO: ©SJÖMATSFRÄMJANDET Agneta Thorsén
GÖR SÅ HÄR
Kantarellstuvning
Stek kantarellerna i smör tills de börjar få färg,
pudra över mjölet och rör om.
Sänk värmen och tillsätt mjölk och grädde.
Sjud på svag värme tills det tjocknat.
Krydda med salt och peppar.
Rödvinssås
Stek rotfrukter och kryddor i smör tills rotfrukterna fått fin färg.
Tillsätt vin och koka tills 1 dl återstår.
Tillsätt kalvbuljong och sjud tills ca 3 dl återstår.
Sila och krydda eventuellt med salt och peppar.
Smörstekt gös
Sätt ugnen på 125 grader.
Torka fisken noga och krydda med salt och peppar.
Stek i smör med skinnsidan nedåt.
När fisken fått fin färg på skinnsidan, vänd och sätt in i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 50 grader.
Servera med potatis, kantarellstuvning och rödvinssås. Garnera med timjan.
INGREDIENSER
4 portioner
4 gösfiléer med skinn, fjällade à ca 180 g
smör
salt och peppar
Kantarellstuvning
4 dl stuvade kantareller eller annan svamp
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1-2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
salt och peppar
Rödvinssås
1 dl tärnade rotfrukter
(morot, rotselleri och lök)
3 svartpepparkorn
2 lagerblad
smör
3 dl rödvin + 2 msk kalvfond
salt och peppar
Garnering
färsk timjan