Röd Julsurkål med tång
FOTO: ©Charlotte Berg
GÖR SÅ HÄR:
Strimla rödkålen i tunna strimlor.
Skär äpplet i tunna skivor.
Skär lökarna i tunna skivor
Skär kålrabbin i mindre tärningar
Mixa eller mortla kryddorna
Blanda allting tillsammans med tång en och saltet och låt stå och dra ca 30 min.. Saltet får vätskan att tränga ut ur grönsakerna.
Massera allting kraftigt så att ännu mer vätska kommer ut.
Tillsätt glöggen.
Tillsätt stjärnanis och häll allting i en noggrannt rengjord glasburk med gummiring och snäpplock. Pressa ihop kålblandningen hårt med en knuten näve så att så mycket luft som möjligt pressas ut.
Klipp till en rund form av ett plastlock som är något större än diametern på glasburken. Klipp in till cirkelns mitt. Pressa ner plastlocket över grönsakerna så att de inte nås av luftens syre. Bara vätska skall vara över plastlockets kant.
Stäng snäpplocket och låt burken stå i rumstemperatur 10-14 dagar. Ställ därefter i kylskåp ytterligare minst en vecka för att mogna.
INGREDIENSER
ca 900 g ekologisk rödkål
1 rött svenskt vinteräpple
1 stor rödlök eller två små
15 g torkad sockertång eller dulse (dulse blöts i vatten en stund för att kunna skäras i lite mindre bitar)
ca 100 g kålrabbi
1 tsk hela nejlikor
1 tsk hela kryddpepparkorn
15-20 g havssalt
1 dl god glögg från lokal producent. (T.ex. Resvilles Lingon/enbärsglögg)
3 -4 hela stjärnanis