Moqueca de camarão - Krämig fisk & skaldjurssoppa
Gör så här:
Soppbas
Hacka gul lök i lite större bitar. Finhacka vitlöksklyftor och strimla röd chili fint (för hetare smak behåll kärnorna). Fräs i neutral olja på medelvärme tills löken är mjuk utan att den får färg.
Hacka paprika i större bitar. Häll i hälften av paprikan för att fräsa med lökblandningen. Spara den andra hälften till en stund innan servering för fastare konsistens.
Tillsätt hummerfond, fiskfond, vin, vatten och krossade tomater. Låt koka i 15 minuter. (Du kan med fördel förbereda receptet hit om du skall servera soppan vid ett senare tillfälle).
Tillsätt kokosmjölk och den andra hälften av paprikabitarna till soppbasen. Sjud utan att koka.
Smaka av med chiliflakes, salt och peppar.
Inför servering
Skölj av koriandern, låt lufttorka och strimla sedan.
Lägg ner fisken direkt i soppan och låta den stå ett par minuter tills fiskbitarna är färdiga. Prova en bit och se så att den inte är rå i mitten.
Servera i sopptallrik med lite räkor i botten. Toppa med bananchips och koriander.
4 portioner
ingredienser
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk neutral matolja t.ex. rapsolja
1 röd eller gul paprika
1 msk konc. hummerfond (har du egen fond behöver du ev minska på vattenmängden)
1 msk konc. fiskfond
4 dl vatten
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
400 g fisk i bitar t.ex. kummel, sej, lake eller havskatt
100 g räkor
1,5 dl vitt vin
chiliflakes
salt
svartpeppar
Till servering
Bananchips
Färsk koriander eller persilja