Makrill
Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Ted Olsson
Gör så här:
Ta ur och filéa makrillarna. Vill du ha filéerna benfria kan du försiktigt lägga ett v-format snitt längst benraden i mitten, så att du får bort pinnbenen utan att skära sönder skinnet. Dra försiktigt loss remsan med ben. Salta och peppra på båda sidor.
Sätt på färskpotatisen, salta vattnet, släng i några dillkvistar eller en tångruska, t.ex. blåstång.
Hacka persiljan
Gräddstuvad spenat
Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt sakta mjölk och grädde under omrörning. Rör medan du låter det koka upp. Sjud sakta några minuter. Salta och peppra.
Fräs spenaten i en klick smör, tillsätt gräddstuvningen till spenaten och koka upp. Riv över muskot efter smak och salta eventuellt om det behövs. Sätt på lock och låt stå medan du steker makrillfiléerna.
Är potatisen klar? Häll av och låt stå
Vänd makrillfiléerna i vetemjöl. Stek de sedan i varm panna och med rikligt med smör, minst 50 gram. Stek med skinnsidan ner tills du får en fin yta, vänd och stek andra sidan. Tillsätt den hackade persiljan så den blir blir lite frasig i smöret.
Servera makrillen med nykokt färskpotatis och gräddstuvad spenat.
4 personer
Ingredienser
2 hela makrillar eller 4 makrillfiléer
1 dl vetemjöl
1-2 krukor kruspersilja
Salt & svartpeppar
Smör att steka i
Gräddstuvad spenat
15 g smör
2 msk vetemjöl
400 g färsk spenat eller tinad, avrunnen, fryst spenat
4 dl Grädde
2 dl standardmjölk
muskot att riva ner efter smak
Salt & svartpeppar
Färskpotatis