Makrill

Foto: ©Sjömatsfrämjandet, Ted Olsson
Gör så här:

Ta ur och filéa makrillarna. Vill du ha filéerna benfria kan du försiktigt lägga ett v-format snitt längst benraden i mitten, så att du får bort pinnbenen utan att skära sönder skinnet. Dra försiktigt loss remsan med ben. Salta och peppra på båda sidor.

Sätt på färskpotatisen, salta vattnet, släng i några dillkvistar eller en tångruska, t.ex. blåstång.

Hacka persiljan

Gräddstuvad spenat

Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt sakta mjölk och grädde under omrörning. Rör medan du låter det koka upp. Sjud sakta några minuter. Salta och peppra. 

Fräs spenaten i en klick smör, tillsätt gräddstuvningen till spenaten och koka upp. Riv över muskot efter smak och salta eventuellt om det behövs. Sätt på lock och låt stå medan du steker makrillfiléerna.

Är potatisen klar? Häll av och låt stå

 

Vänd makrillfiléerna i vetemjöl. Stek de sedan i varm panna och med rikligt med smör, minst 50 gram. Stek med skinnsidan ner tills du får en fin yta, vänd och stek andra sidan. Tillsätt den hackade persiljan så den blir blir lite frasig i smöret.

Servera makrillen med nykokt färskpotatis och gräddstuvad spenat.

4 personer

Ingredienser

2 hela makrillar eller 4 makrillfiléer

1 dl vetemjöl

1-2 krukor kruspersilja

Salt & svartpeppar

Smör att steka i

 

Gräddstuvad spenat

15 g smör

2 msk vetemjöl

400 g färsk spenat eller tinad, avrunnen, fryst spenat

4 dl Grädde

2 dl standardmjölk

muskot att riva ner efter smak

Salt & svartpeppar

 

Färskpotatis

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.