Lutfisk Thailändska lutfisk- och scampi/räkkakor

Foto ©Sjömatsfrämjandet, Agneta Thorsén

Gör så här

Mixa allt och sila.

Koka upp kokosmjölken med citrongräset (som du krossat lite med ett knivskaft), smaka av med fisksåsen (nam pla). Det ska vara ganska salt. Låt svalna. Smula sönder den kokta lutfisken i en bunke, var noga med att få bort alla ben. Finhacka scampin/räkorna (används räkor, var lite sparsam med fisksåsen då det annars kan bli för salt), chili, sticklök, bröd och blanda med den kalla kokosmjölken. Ta lite av ägget till att börja med, smeten ska inte vara för lös. Låt vila i ca 1 timme i kyl.

Forma smeten till fiskkakor och stek gyllenbruna. Servera tillsammans med en finstrimlad sallad av morötter, sockerärtor, valfri grönsallad. Ringla över sojasåsen och toppa med koriander, lime och sesamfrö. Passar även utmärkt att äta som huvudrätt. Dubbla då receptet och servera med t ex en glasnudelsallad.

TIPS!
Vill du ha lutfisk med fastare konsistens?
Lägg fisken i rikligt med kallt vatten i några timmar eller över natten. Låt det stå kallt. Byt vatten ett par gånger.

Recept och provmatlagnig: Caroline Forsberg